Job

Puna "Remote" apo "Hybrid": Cila është më e përshtatshme për ju dhe ku e gjeni veten?

Që nga viti 2020 pandemia na mësoi një mënyrë të re të të punuarit në mënyrë remote nga shtëpia, duke i kryer shumë nga detyrat e zyrës, shërbimeve online, shitjes e kontakteve me telefon e e-mail, të gjitha nga komoditeti i shtëpisë. Me vetem 1 laptop/Pc dhe rrjet të mirë interneti.

Kjo traditë po vazhdon edhe si trend i vitit 2023, ku shumica e kompanive kanë zgjeruar stafin remote pasi shumë punëdhënës vazhdojnë të ofrojnë fleksibilitetin e opsioneve të punës në zyre, hibride dhe në distancë. Shumë punonjës mund të shohin se janë më të lumtur ose më produktivë duke punuar në shtëpi sesa në një strukturë tradicionale 09:00 - 17:00 në zyrë dhe mund të kërkojnë role që përshtaten më mirë me oraret e tyre.

Në disa raste, drejtuesit e burimeve njerëzore mund të kuptojnë se politikat e njëpasnjëshme nuk funksionojnë më dhe se besimi tek punonjësit për të vendosur se ku, kur dhe si bëhet puna mund të jetë rruga përpara në lidhje me rritjen e produktivitetit, duke nxitur mirëqenien dhe mbajtjen e punonjësve.

Ekzaminimi, intervistimi dhe futja e punonjësve të rinjë ka të ngjarë të vazhdojë të bëhet përmes portaleve në internet dhe sistemeve të bazuara në cloud, pasi menaxherët e burimeve njerëzore përshtaten me një fuqi punëtore që mund të mos jetë fizikisht e pranishme në zyrë.

Megjithatë, shumë kompani ende e kanë mjaft të vështirë të lejojnë stafin e tyre të punojë plotësisht nga shtëpia ose në lokale tjera dhe për këtë arsye përpiquni për një përzierje të punës ballë për ballë dhe punës në distancë, d.m.th., një model pune hibrid. Në këtë artikull, ne shpjegojmë se si funksionojnë modelet hibride dhe në distancë dhe çfarë sfidash mund të përballeni ju dhe punëtorët tuaj (në distancë).

Puna Remote, çfarë nënkupton?

Pra, çfarë do të thotë në të vërtetë puna në distancë? “Remote” do të thotë të punosh në mënyrë të decentralizuar dhe kështu të ndarë hapësinor në një vend që nuk është zyra e kompanisë. Shumë shpesh, kompanitë që janë krejtësisht të orientuara nga puna në distancë nuk kanë as një zyrë qendrore.

Puna, megjithatë, nuk bëhet domosdoshmërisht në zyrën e shtëpisë, por për shembull në një hapësirë ​​pune, në tren, në park, në plazh apo kudo tjetër në botë.

Cilat janë kërkesat për punë remote?

Detyrat mund të kryhen tërësisht në internet

Nëse modeli në distancë është një opsion për një kompani, kryesisht varet nga mundësia e përfundimit të detyrave plotësisht në internet dhe nga kudo në botë. Për punë të pastër zyre, kjo është e mundur në shumicën e rasteve.

Prandaj, puna në distancë është veçanërisht e përhapur dhe e kërkuar në fushat e administratës, marketingut, dizajnit, konsulencës, financave dhe IT-së.

Lidhja me internet

Meqë të gjitha detyrat priten të kryhen online, duhet kyqje e mirë, e shpejtë dhe e sigurtë me internet. Dhe nëse punëtorët nuk janë as në zyre të shtëpisë, atëherë lidhja e celularit me internet do ishte zgjidhja e nevojshme.

Modeli Hybrid: Model fitues i dyanshëm

Për ata që hezitojnë t’i lejojnë punëtorët me orë të plotë nga shtëpia, por prap dëshirojnë të i'u ofrojnë fleksibilitetin e punës “remote”, opsioni hybrid është zgjidhja, sepse këtu punonjësit tuaj mund të vendosin vetë kur, si dhe nga ku duan të punojnë.

Punonjësit që preferojnë atmosferën e përqendruar të zyrës, nuk duan të humbasin komponentin social ose kanë nevojë të diskutojnë çështje të lidhura me projektin, kështu mund të vijnë në zyrë në çdo kohë. Të tjerët, megjithatë, mund të vendosin të punojnë nga shtëpia (ose diku tjetër) nëse preferojnë ta bëjnë këtë.

Avantazhet dhe dizavantazhet e të punuarit Remote dhe Hybrid

Avantazhet:

  1. Fleksibiliteti maksimal plotëson vetëvendosjen
  2. Produktiviteti më i lartë
  3. Shpenzimet më të ulëta të zyrës (shembull qeraja, rryma, shpenzimet tjera)
  4. Mundësia e trajnimit të hyrjeve të reja (punëtorët e rinjë) trajnohen here pas here në zyre ku i'u mësohet kultura e punës
  5. Rreziku i reduktuar i infeksioneve (viruset e bakteriet e ndryshme)
  6. Ulja e kostove të udhëtimit për stafin

Dizavantazhet:

  1. Ndjenja e izolimit midis punëtorëve në distancë
  2. Ata që duhet të udhëtojnë përsëri duhet të udhëtojnë herë pas here
  3. Rrezik më i lartë i djegies së punëtorëve hybrid, për shkak se duhet të japin maksimumin e tyre për të mos u dukur dembel në sy të të tjerëve.

Përmbyllje

Nëse jeni ende duke kërkuar për modelin funksional për kompaninë tuaj puna në distancë ju lejon të punoni nga kudo në botë. Nëse zgjidhni modelin në distancë, kurseni në kostot e zyrës, por duhet të investoni shumë në ndërtimin e ekipit dhe komunikimin.

Përveç kësaj, ju rrezikoni pasoja shëndetësore për të gjithë ata që thjeshtë nuk janë të përshtatshëm për të punuar në një zyrë shtëpie dhe nuk mund të punojnë me efikasitet atje. Puna hibride është shumë më pak e komplikuar dhe më fleksibël, sepse këtu të gjithë marrin atë që janë më të mirët.

Megjithatë, cila formë e punës është e përshtatshme për kompaninë tuaj varet nga lloji dhe industria, si dhe nga nevojat individuale të kompanisë suaj dhe punonjësve tuaj. Së bashku, kompromise të arsyeshme midis interesave tuaja dhe dëshirave të punonjësve tuaj zakonisht mund të gjenden këtu.