Job

Bizneset më të vjetra në mbarë botën

Nëse keni pyetur ndonjëherë veten se cili vend është shtëpia e biznesit më të vjetër në botë që operon vazhdimisht, do ta gjeni përgjigjen me këtë vizual të krijuar nga ekipi hulumtues në Cloud Peak Law Group. Këtu, ne eksplorojmë biznesin më të vjetër në pothuajse çdo vend anembanë botës dhe shekujt ku ata filluan të funksionojnë. Ndërsa jo çdo vend kishte informacion në dispozicion, ekipi ynë ishte në gjendje të gjente biznesin më të vjetër për 165 vende anembanë botës. Vetëm pesë nga bizneset që ende funksionojnë sot datojnë para vitit 1000, me kompaninë më të vjetër në botë që është hapur në vitin 578: Kjo është më shumë se 1,400 vjet në biznes! Në cilat industri bënin pjesë bizneset më të vjetra në botë? Këto biznese shtrihen në më shumë se 30 lloje të ndryshme industrish, por bankat rezultuan të ishin më të zakonshmet. Bizneset si fabrikat e birrës, kantinat e verës dhe distileri dhe shërbimet postare i kanë qëndruar gjithashtu provës së kohës dhe përbëjnë disa nga bizneset më të vjetra në botë.

Cili është biznesi më i vjetër në botë?

Biznesi më i vjetër në botë është një kompani në Japoni e quajtur Kongō Gumi, e cila funksionon që nga viti 578. Është kompania më e vjetër në listë deri më tani, që i paraprinë të dytës më të vjetër për më shumë se 200 vjet. Kongō Gumi është një kompani ndërtimi në pronësi familjare, e cila filloi ndërtimin e tempujve budistë dhe ndërtesave të tjera të famshme shumë shekuj më parë. Kompania ra në kohë të vështira në vitin 2006 dhe që atëherë ka qenë një degë e një konglomerati japonez ndërtimi dhe inxhinieri.

Shumica e bizneseve më të vjetra në botë mund të gjenden në Evropë, me përjashtim të Japonisë dhe Kinës, të cilat janë në top 10 kompanitë më të vjetra në botë.

10 kompanitë më të vjetra në vende të ndryshme të botës

  1. Kongo Gumi në Japoni u hap më 578.
  2. Kulinarium St. Peter Stifts në Austri u hap në vitin 803.
  3. Veraria Staffelter Hof në Gjermani u hap në vitin 862.
  4. Monnaie de Paris në Francë u hap më 864.
  5. Sean's Bar në Irlandë u hap në vitin 900.
  6. Marinelli Bell Foundry në Itali u hap në vitin 1040.
  7. Fabrika e birrës Affligem në Belgjikë u hap më 1074.
  8. Munke Mølle në Danimarkë u hap më 1135.
  9. Bordi i limanit të Aberdeen në Skoci u hap më 1136.
  10. Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House në Kinë u hap më 1153.

Cili është biznesi më i vjetër në Shtetet e Bashkuara?

Shirley Plantation është kompania më e vjetër në Amerikë. Filloi të funksionojë pothuajse 400 vjet më parë, më 1638. Plantacioni Shirley është biznesi më i vjetër familjar në Shtetet e Bashkuara dhe plantacioni më i vjetër aktiv në Virxhinia. Ai u njoh si një pikë referimi Historike Kombëtare më 1970.

Cila është industria më e zakonshme e bizneseve më të vjetra në botë?

Industria më e zakonshme e kompanive më të vjetra në botë është banka, ku 36 vende në listë kanë një bankë si biznesin e tyre më të vjetër. Banka më e vjetër ende në funksion sot është Banco de la Provincia de Buenos Aires në Argjentinë, e cila u hap më 1822. Pas bankave, lloji më i zakonshëm i biznesit është në industrinë e alkoolit, me 18 birrari, kantina të ndryshme apo distileri që përbëjnë listën. Më e vjetra është një punishte vere e vendosur në Gjermani që daton në vitin 862. Shërbimet postare u zbuluan gjithashtu se janë industria më e vjetër ende aktive në biznes për 16 vende të ndryshme të listës. Shërbimi postar i Portugalisë është më i vjetri në botë.