Job

Kalimi nga Universiteti në tregun e punës!

Mirupafshim universitet dhe përshëndetje puna e parë - mirë, të paktën ky është plani për momentin. Kalimi nga jeta studentore në punësim me kohë të plotë është një hap i konsiderueshëm që mbush me ndjenja të përziera shumë të rinj. Nga njëra anë, tani që jeni punësuar për një periudhë të pacaktuar, do të duhet të sakrifikoni festat studentore të së enjtes, por nga ana tjetër, tashmë po mendoni se çfarë do të keni mundësi të përballoni me rrogën tuaj të parë.

Për shumë të sapodiplomuar, gjetja e një pune mund të jetë mjaft sfiduese, pasi ata nuk i dinë bazat e kërkimit të punës dhe askush nuk u ka prezantuar atyre strategji se si t'u paraqiten sa më mirë mundshëm punëdhënësve me përvojë pune minimale ose pa përvojë aspak. Por mos u dorëzoni përpara se të filloni vërtet. Në mënyrë që të përgatiteni sa më me mjeshtëri për të gjitha trazirat që ju presin përpara punës tuaj të parë, më poshtë janë disa këshilla se si të filloni të kërkoni punë.

1. Kufizoni arenën e kërkimit

Një nga gabimet më të zakonshme të fillestarëve është dërgimi i të njëjtit aplikacion dhe CV tek të gjithë. Zakonisht, aplikimi në konkurse të panumërta nuk është saktësisht më strategjiku dhe është kryesisht i pasuksesshëm sepse:

  • Do ta keni të vështirë të dalloheni në mesin e kandidatëve të tjerë nëse përpiqeni t'i kënaqni të gjithë punëdhënësit.
  • Është e vështirë të hulumtosh siç duhet të gjitha organizatat dhe të mbash gjurmët e të gjitha aplikimeve për punë që ke dërguar.
  • Mashtrimi në shumë aplikacione rrit gjasat e gabimeve gramatikore, objektivave të munguara, apo edhe gabimeve drejtshkrimore të emrave të kompanive dhe njerëzve që po synoni.

Është shumë më mirë të synoni në mënyrë të arsyeshme dhjetë apo më shumë kompani që mund t'i hulumtoni plotësisht. Merrni kohën tuaj dhe kushtojini vëmendjen e nevojshme çdo aplikacioni - kjo është mënyra më e mirë për t'u siguruar që ai është plotësuar vërtet saktë. Përveç kësaj, ju do të jeni në gjendje t'i paraqisni aftësitë tuaja (të veçanta) në një mënyrë më të menduar, gjë që do t'ju bëjë vërtet të dalloheni nga punëdhënësit e ardhshëm.

2. Pyetni njerëzit për punën e tyre

Lidhuni me dikë që njihni, i cili punon në kompaninë ku dëshironi të punoni. Kërkoni të bisedoni në telefon ose ftoni personin për një pije. Përgatituni mirë për bisedën; mbani pyetje të shkruara paraprakisht që do t'ju japin një pasqyrë të thellë të procesit të punës. Nëse nuk njihni askënd, rrjetet sociale janë një burim i mirë informacioni. Duke qenë se do të shpenzoni shumë kohë në punë, ia vlen të bëni pak përpjekje dhe kohë në përgatitje për të kuptuar më mirë se cili do të jetë roli juaj aktual pasi të siguroni punën.

3. Pyetni bashkëmoshatarët tuaj

Me siguri ka një fytyrë të njohur nga shkolla fillore apo e mesme, apo më vonë nga universiteti, që e dini se lëviz pak a shumë, pranë kompanive ku do të dëshironit të punësoheshit. Përpiquni ta gjeni këtë person (ose disa persona), pasi ata mund t'ju japin një pasqyrë shumë më realiste përmes përvojës së tyre se si do të dukej një ditë e zakonshme në këtë punë dhe cilat aftësi do t'ju nevojiten për të pasur sukses. Ky hap ju lejon të ngushtoni më tej kërkimin tuaj dhe të përafroni/përshtasni aplikacionet tuaja për punë me qëllimet e kompanisë në përputhje me rrethanat. Përpiqu të bësh pyetje të mira.

Disa shembuj pyetjesh të mira:
  • Në cilat detyra shpenzoni shumicën e kohës tuaj?
  • Cila është aftësia më e rëndësishme për sukses në këtë punë?
  • Si ecën puna, ka shumë punë ekipore apo punë individuale?
  • Si është ndërveprimi me eprorët?
  • Cila është kultura (zyra) e kompanisë?
  • Çfarë ju pëlqen më shumë në punën tuaj dhe çfarë do të ndryshonit në kompani nëse do të mundeni?
Këto lloj pyetjesh janë mjaft specifike, kështu që përgjigjet për to të japin shpejt një kuptim të vërtetë se si është të bësh një punë të caktuar në këtë organizatë dhe në çfarë mënyre mund të kontribuosh vetë në të.

4. Dëgjoni

Pyetjet tuaja mund të jenë po aq të shkëlqyera sa janë, por nëse nuk dini të dëgjoni, do të merrni pak nga telashet. Mësoni të dëgjoni në mënyrë aktive, pasi ky është një mjet vërtet efektiv për të identifikuar kompaninë e duhur dhe rolin tuaj në të, bazuar në grupin e aftësive tuaja.

5. Krijo një aplikim tërheqës që tregon historinë tënde

Për shumë persona, CV-ja dhe letra e motivimit janë ajo e keqja e domosdoshme që duhet "të shkruhet sa më shpejt që të jetë e mundur". Por ky është një nga gabimet më të mëdha që bëjnë fillestarët. Nëse CV-ja juaj është e njëjtë me qindra të tjera dhe nuk dallohet në asnjë mënyrë nga mesatarja, atëherë vështirë se mund të shpresoni për një punë të re. Ju duhet të tërhiqni rekrutuesin me një histori vërtet bindëse se pse jeni kandidati më i mirë për këtë punë. Mos harroni eksperiencat dhe aftësitë që keni fituar jashtë mjedisit të punës (p.sh. nuk keni punuar kurrë si autor, por keni shkruar dhe publikuar blogun tuaj gjatë studimit). Gabimet gramatikore (ose çfarëdo tjetër) janë të papranueshme.

Përfundimi i arsimit universitar është një moment historik i rëndësishëm në jetën e çdo studenti dhe e njëjta gjë vlen edhe për gjetjen e një pune pas diplomimit. Dhe njerëz të ndryshëm e trajtojnë atë në mënyra të ndryshme. Disave u duhet pak kohë, të tjerë mezi presin të fillojnë karrierën e tyre. Pavarësisht se cilës pjesë i përkisni, mbani në mend se çdo fillim është i vështirë, prandaj mos u bëni menjëherë të papriturdurueshëm dhe shumë të ashpër me veten nëse kërkimi për punën tuaj të parë zgjat pak më shumë se afati kohor i përcaktuar fillimisht.