Job

Cilat karakteristika psikologjike të çojnë drejt suksesit?

Jeni të pasionuar, studioz dhe puna e palodhshme nuk është e huaj apo e tepërt për ju? A ju pëlqen të shtyni kufijtë e aftësive tuaja, a jeni të dobishëm dhe plot ide që ju pëlqen t'i zbatoni? A jeni këmbëngulës dhe i aftë të mësoni nga gabimet? Atëherë ju keni praktikisht të gjitha karakteristikat që ju nevojiten për të qenë i suksesshëm.

Në SHBA, pedagogu, analisti dhe publicisti Richard St.John zhvilloi intervista me individët më të suksesshëm të fushave të ndryshme për të zbuluar se cilat karakteristika apo zakone psikologjike kanë adoptuar dhe pretendojnë se i kanë çuar drejt suksesit në profesionin e tyre.

Dhe pas dhjetë vitesh intervista të thelluara me 500 individë të suksesshëm, rezultoi se suksesi nuk është kurrë rezultat i fatit, por një ndërthurje e disa faktorëve, ndër të cilët bien më shumë në sy “tetë madhështoret”. Këto janë tetë tiparet që njerëzit e suksesshëm i kanë të përbashkëta.

1) Janë të shtyer nga pasioni

Çdo sipërmarrës i suksesshëm ka pranuar se pasioni për punën është gjëja më e rëndësishme, sepse i motivon dhe i çon përpara. Kur bëhet fjalë për punën, nxituni nga pasioni që ndjeni në punën tuaj; do ta bënit atë që bëni falas. Dhe kur dikush bën diçka nga dashuria, njerëzit që e rrethojnë dhe nga i njëjti profesion e perceptojnë këtë autenticitet.

2) Njerëzit më të suksesshëm punojnë me të vërtetë shumë, por ata gjithashtu argëtohen duke e bërë atë

Njerëzit e suksesshëm punojnë shumë dhe fuqishëm. Ata zgjohen herët në mëngjes - pikërisht atëherë trupi dhe truri janë më produktiv sepse janë të pushuar; dita gjithashtu ka edhe më shumë orë që mund të përdoren për punë. Ata janë të vetëdijshëm për prioritetet e tyre, që në të shumtën e rasteve nënkupton sakrifikimin e kohës së lirë për arritjen e qëllimeve; por për ta është një investim.

Nuk ka asnjë profesion ku mund të ulesh dhe të mos bësh asgjë. Pavarësisht se çfarë bëni, duhet të vendosni kohën, përpjekjet, idetë dhe energjinë tuaj në të - asgjë nuk bëhet kurrë nga vetja. Individët më të suksesshëm punojnë me të vërtetë shumë, por ata gjithashtu kënaqen jashtëzakonisht shumë me punën e tyre; ata thjesht sigurohen që është argëtuese me qëllim. Duhet të theksohet se nuk bëhet fjalë për personat e varur nga puna, por për individë që e shijojnë vërtet punën e tyre.

3) Duke tejkaluar vazhdimisht veten

Kjo do të thotë që ju duhet të shtyni veten dhe të kërkoni pak më shumë nga vetja. Fizikisht dhe mendërisht. Ka të bëjë me përpjekjet që bëni për veten dhe punën tuaj. Me këtë nuk nënkuptojmë që ju të lodhni veten dhe të shtyni veten përtej çdo kufiri, por që ju të kapërceni pasiguritë tuaja të brendshme, dyshimet dhe frikën. Ti i lufton, pastaj i kapërcen dhe largohesh nga kjo luftë si fitues, më i fortë, më i pasur për përvojën, më i sigurt në veten dhe aftësitë e tua - me pak fjalë, si një version i përmirësuar i vetes.

Natyrisht, kjo tingëllon mirë në teori, por në realitet është pak më e vështirë. Por kjo është arsyeja pse partnerët, familja dhe miqtë ekzistojnë në botë - për të na mbështetur dhe inkurajuar në këtë rrugë. Është vërtetuar se kur dikush beson në ne, ne i zgjidhim problemet ose i ndjekim qëllimet e punës me vendosmëri dhe lehtësi më të madhe. Kur dështoni në punë, shfrytëzojeni si një mundësi për t'u përmirësuar, jo si provë të paaftësisë suaj.

4) Implementimi i ideve

Idetë e mira do të mbeten të mira vetëm nëse nuk dini si t'i zbatoni ato. Sidoqoftë, për të zbatuar idetë, është e nevojshme hapja ose pranueshmëria ndaj mendimeve të ndryshme dhe njohurive të reja. Shumë të anketuar shpjeguan se nuk iu nënshtruan konformitetit, por mendonin krejtësisht ndryshe - kjo është "të menduarit jashtë kutisë". Në të njëjtën kohë, ata dëgjuan me vëmendje, vëzhguan dhe mësuan nga të tjerët, edhe pse mendonin për veten e tyre.

Është interesante se njerëzit e suksesshëm i shohin problemet si sfida. Lidhja me njerëz të tjerë, kompani dhe organizata, dhe mbi të gjitha bashkëpunimi, është jashtëzakonisht i rëndësishëm për të lehtësuar realizimin e ideve.

5) Jini ndihmues

Një nga motivuesit për ta bërë mirë punën tuaj është edhe ndjenja se keni bërë ose keni arritur diçka të mirë, keni kontribuar me idetë, veprimet dhe përmirësimet tuaja - me pak fjalë, se jeni produktiv dhe i dobishëm.

Ndjenja e dobisë është raportuar më së shumti nga njerëzit që janë mjekë ose shkencëtarë me profesion. Jo të gjithë mund të jenë mjek ose astrofizikant, por ju mund të bëni diçka me pagesë që ju bën të ndiheni sikur po bëni diçka të dobishme ose fisnike - si asistent personal, zjarrfikës, shpëtimtar nga uji, edukator, punëtor në një shtëpi për të moshuarit etj.(në të gjitha më sipër nënkuptohen të dyja gjinitë).

6) Kur dështoni, këmbëngulni

Këmbëngulja mund t'ju ndihmojë kur dështoni - të merrni veten dhe të vazhdoni. Me këmbëngulje do të kaloni kritikat që do të merrni gjatë dështimeve dhe refuzimeve, kur duhet të përballeni me profesorë apo eprorë kërkues dhe mbi të gjitha me këmbëngulje mund të luftoni kundër stresit që sjell e gjithë kjo. Merrni përgjegjësinë për veprimet tuaja, pavarësisht nëse keni sukses apo dështim.

7) Gabimet janë mundësi për përmirësim

Mësoni nga gabimet tuaja - ato janë flori i pastër nëse mësoni diçka prej tyre. Analizoni dështimet tuaja dhe pastaj herën tjetër, duke marrë parasysh gabimet e mëparshme, përmirësoni dhe korrigjoni çështjen. Çdo person i suksesshëm do t'ju thotë se dështimi është një pjesë integrale e rrugëtimit drejt suksesit.

Dështimi nuk duhet t'ju thyejë, por duhet t'ju japë shtysë dhe forcë të re për t'i trajtuar gjërat më me mend në të ardhmen, sepse keni mësuar diçka. Njerëzit e suksesshëm i dinë dobësitë e tyre dhe nuk turpërohen apo i fshehin ato.

8) Zhytni veten në një gjë që ju mbush me pasion

Kur biznesmenët pyeten se cilat janë këshillat për sukses, shumica prej tyre thonë se ato janë shumë të thjeshta - futuni thellë në gjënë që ju mbush me pasion dhe studiojeni atë tërësisht. Pastaj bëni gjithçka që mundeni për t'u bërë më i miri në të.

Edhe pse nuk ka asnjë rregull universal për atë se çfarë është e drejtë dhe e gabuar, disi përqendrimi në një gjë është dëshmuar të jetë një tregues i rëndësishëm i suksesit. Sa më shumë gjëra t'ju interesojnë, t'ju emocionojnë dhe t'ju mbushin me pasion, aq më e vështirë do të jetë të specializoheni dhe të bëheni më i miri në të gjitha. Sigurisht që ka edhe individë që e zotërojnë këtë, por nuk ka shumë prej tyre dhe janë më tepër përjashtime që konfirmojnë rregullin. Shumë individë të suksesshëm kanë treguar fokus të mprehtë.

Ndërsa filloni rrugën tuaj të karrierës, mbani në mend këto tetë cilësi. Sigurisht, kjo nuk do të thotë se kjo është e vetmja rrugë drejt suksesit. Secili mund të shkruajë historinë e tij të suksesit. Mendoni se cila nga tetë cilësitë e listuara vlejnë për ju dhe përfaqësojnë virtytet tuaja. Ato në të cilat jeni pak më keq, shfrytëzojini si një mundësi për t'u trajnuar, për t'u rritur dhe përmirësuar.

Në çdo rast, mos u bëni shumë të ashpër me veten - e dini, jeta është një udhëtim, jo një destinacion përfundimtar.