Job

A dëshironi një rrogë më të madhe Përgatitni argumentet tuaja dhe mos përdorni inflacionin si arsye

Zakonisht, koha më e mirë për të folur për rritje rroge është kah fundi i vitit. Gjithsesi, kushdo që po shqyrton një kërkesë për rritje rroge. Nuk është çudi. Çmimet e mallrave dhe të energjisë zakonisht rriten më shpejt se sa të ardhurat. Por kjo nuk ndryshon shumë për strategjinë e negociatave. Pra, si të vazhdohet?

Koha e përshtatshme

Sapo të keni përfunduar me sukses një projekt të rëndësishëm, keni fituar një projekt të rëndësishëm apo keni përfunduar në kohë projektin që ka rritur shifrat e buzhetit të kompanisë? Ju mund të mos keni marrë pjesë drejtpërdrejt apo rolin drejtues të lartpërmendur, por keni pasur një rol apo ndikim të rëndësishëm në të. Atëherë është koha e duhur për të folur për një rritje rroge. Momente të tilla përfshijnë gjithashtu kërkesën për ngritje në pozitë dhe rritjen e kompetencave.

Megjithatë, është shumë e rëndësishme të merret në konsideratë nëse do të kërkohet një rritje rroge pas më pak se një viti nga rritja e fundit. Varet gjithashtu sa e madhe ishte rritja, por të kërkosh një rritje rroge çdo gjashtë muaj nuk do të jetë e lehtë për t'u mbrojtur. Përjashtim të rastit kur me të vërtetë performoni çdo herë mbi standardin në punë dhe realizoni targetet dhe shifrat.

Për sa i përket kohës, është gjithashtu e nevojshme të merret parasysh gjendja shpirtërore e menaxherit dhe, si rrjedhojë, e gjithë kompanisë. Nëse plani dhe puna po shkon mirë dhe ka kënaqësi të përgjithshme, është një kohë e mirë për të vazhduar me kërkesën tuaj. Organizoni një takim me menaxherin tuaj paraprakisht, mos kërkoni takim kur është mes takimeve të tjera kur ai ka më shumë gjëra për të bërë ose po përgatitet të shkojë në shtëpi.

Argumentet tani i ke

Kur të shkoni për të negociuar për një rrogë më të lartë tani I keni gati argumente të forta. Përdorimi i inflacionit si arsye kryesore nuk është shumë i mirë dhe ndoshta nuk do të arrijë qëllimin e dëshiruar. Ashtu si për ty, kostot po rriten edhe për kompanitë. Prandaj, negociatat mund të rezultojnë në një numërim të ndërsjelltë të asaj që është bërë më e shtrenjtë edhe për kompaninë. Në një situatë të tillë, do ta keni të vështirë të arrini atë që dëshironi.

Pra, përgatitni argumente që vërtetojnë arritjet tuaja të fundit ose promovimin në punën që keni tani. Kujtojini vetes se çfarë po bëni ekstra në krahasim me më parë, megjithëse paga juaj është ende e njëjtë. Në të njëjtën kohë, përshkruani se çfarë tjetër keni përpara - tërhiqni vëmendjen te projektet e tjera, tenderët, kontratat me të cilat do të punoni.

KËSHILLË: Dëshironi të largoheni, por kompania po ju bind dhe ju ofronë joshje të ndryshme? Ne do t'ju këshillojmë se pse duhet të mendoni të qëndroni me punëdhënësin tuaj aktual.

Si rregull i përgjithshëm, sa më e madhe rritja e rrogës që dëshironi, aq më të forta duhet të argumentet që keni në dorë. Bënë ndryshim nëse doni një dhjetë për qind ose njëzet e pesë. Njerëzit me eksperiencë shumë të kërkuar kanë një pozicion më të fortë negociues. Ata mund të jenë teknikë të specializuar ose ekspertë të IT-së, por edhe një shitës i aftë, i cili kryesisht mbështetet në pranimin e porosive të reja dhe arritjen e targeteve të shitjes, ose një menaxher produkti me përvojë mund të jetë shumë i vlefshëm.

Një lloj i tretë argumenti mund të jetë një krahasim me rrogat që janë të zakonshme në industrinë tuaj dhe për të njëjtin pozicion. Ju mund të shtoni se do të dëshironit të vazhdoni të punoni për kompaninë, por jeni të vetëdijshëm që paguheni nën nivelin normal, gjë që nuk ju duket e drejtë. Duhet ta bindëni se ju e doni kompaninë dhe dëshironi ta qoni përpara, dhe Jeni në gjendje te merrni përgjegjësi.

Merrni rolin e duhur

Kur negocioni, mos luani kurrë rolin e viktimës, por mos ushtroni as presion: "Nëse nuk më paguani, nga nesër do të jem në vështirësi për një kohë të gjatë" ose “ Nëse nuk më rritni rrogën unë po japi dorëheqje”. Mundohuni të veproni në mënyrë të vërtetë, racionale dhe nëse është e mundur pa emocione. Mundohuni të imagjinoni se po negocioni një rrogë më të lartë për dikë tjetër, dikë që e meriton sepse i kujton të gjitha mbrëmjet që ka kaluar ulur para kompjuterit. Ndoshta ju do të bëni më mirë.

Pasi të keni paraqitur argumentet tuaja, dëgjoni edhe reagimin e shefit. Idealisht, ju duhet të planifikoni një takim pasues për të parë se si do t'i përgjigjen kërkesës suaj.

Mos u largo me duar bosh

Negocimi për një rrogë më të lartë mund të rezultojë të jetë ndryshe. Rezultati më i mirë është rritja e kërkuar, por kjo mund të mos funksionojë. Në atë rast se dëshironi të dini se çfarë duhet të bëni për të rritur rrogën tuaj – A të mësoni diçka të re, apo të përfshiheni në ndonjë projekt të caktuar? Kërkoni gjithashtu një target, pas së cilit do t'i riktheheni çështjes së rritjes së rrogës me shefin tuaj. Sidoqoftë, sigurohuni që rritja e tij të mos kushtëzohet nga një vëllim shumë i madhë i punës shtesë ndaj asaj ekzistuese. Në atë rast, kundërshtoni sepse nuk do të ishte realisht një rritje.

Dhe nëse negociatat nuk shkojnë askund dhe rezultojnë që ju të qëndroni aty ku jeni pa asnjë perspektivë reale për një ndryshim për mire ( pa ndritje, pa përgjegjësi, pa trajnime etj), rishikoni nëse do të qëndroni me punëdhënësin tuaj aktual.

Tani ka më shumë vende të lira se sa aplikantë dhe do të ishte turp të humbisni mundësinë për një pozicion të shkëlqyer diku tjetër. Kërkon ndonjë vend pune vetë në Portalpune.com